28 март 2011

ОТВОРЕНО ПИСМО

До
Вежди Рашидов
Министър на културата

Медиите

27 март 2011 г.


ОТВОРЕНО ПИСМО
Относно: Националното участие на България на Венецианското биенале

Уважаеми г-н Министър,
В официалната страница на 54-то издание на Венецианското биенале, което ще бъде открито на 4 юни 2011 г., е публикувана информация относно националното участие на България. Според нея, страната ни ще бъде представена от художниците Греди Асса, Павел Койчев и Хубен Черкелов, куратор Джордж Лукс, в Палацо Карминати.
Това е първата публично обявена информация относно националното представяне на България, което е изненада за професионалната гилдия и ценителите на изкуство.
По различни причини България няма собствен павилион във Венеция и представянето й там е спорадично, като последното присъствие на страната ни бе през 2007 година. Неравномерността на участието й в този световен форум е определила липсата на правила за избиране на концепция и автори, както и за финансиране на националното представителство. Според практиките в други европейски страни, особено в тези от Европейския съюз, приелият официалната покана от организаторите на биеналето държавен орган (в България – Министерството на културата), поема провеждането на открит конкурс за кураторски проекти, журиран от страна на експерти, запознати със спецификата на изложбата. Представлявайки държавата, той се занимава с набиране на съществена част от средствата за националното представяне.
В толкова разнообразния свят на съвременното изкуство именно публичността на процеса, адекватността на времето и ситуацията, както и пряката ангажираност на участниците му, осигуряват възможността един проект да се нарече национален. Наред с гаранцията на държавата, изискването за ясни правила и процедури по реализиране на националното участие, както и за тяхната откритост и приемливост за професионалната общност изключват идеята за „купуване” на национално представителство. Тяхното наличие или липса определя и приема, който международната професионална общност отдава на всеки проект.
Във връзка с това се обръщаме към Вас в очакване да информирате професионалистите, артистичната общност и ценителите на съвременното българско изкуство за правилата и процедурите по представянето на нашата страна в тазгодишното издание на биеналето.
Същевременно с това призоваваме българската държава, в лицето на Министерство на културата, да поеме адекватен на правилата и статута на този международен форум ангажимент спрямо представянето на страната ни в него.
Венецианското биенале е най-авторитетното световно арт събитие, в което отделните страни имат възможност за национално представителство. Този международен форум датира от 1895 г., преминава през различни периоди, но с изключение на времето на войните, винаги е било сред най-обсъжданите събития в света на изкуството. Участието на страната ни в него е от изключителна важност за изграждането на съвременния й културен образ и чрез представянето на най-съвременни и въздействащи творби, художници и куратори.
Национално участие на България според нас означава: 1. Прозрачни правила и процедури по осъществяването му и адекватен на нивото на международното събитие ангажимент на държавата; 2. Публичност на процеса от обявяването на правилата до реализацията на изложбата; 3. Професионализъм, творчески качества и актуалност на кураторския проект и представяните работи.
Считаме, че професионалната общност има достатъчно възможности да представи България като равностойна европейска държава, която утвърждава своята култура и изгражда съвременен образ на демократизъм, публичност и динамично участие на изкуството в съвременността.

Доц. Александър Кьосев, председател на борда на Академичната лига за Югоизточна Европа
Весела Ножарова, заместник председател на фондация „Изкуство - дела и документи”
Весела Христова-Радоева, председател на Асоциацията на културните мениджъри в България
Веселина Сариева, директор на фондация „Отворени изкуства”
Владия Михайлова, куратор в Галерия Васка Емануилова
Диана Попова, автор на „Музей в ефира”, БНР
Дора Дончева, собственик и мениджър на галерия „Буларт”
Емил Миразчиев, Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна”, Сдружение „Изкуство днес”
Проф. Ивайло Мирчев, председател на Съюза на българските художници
Йово Панчев, основател на Независимата платформа за култура и съвременно изкуство „Студио Даухаус”
Доц. д-р Ирина Генова, Нов български университет и Институт за изследване на изкуствата
Д-р Мария Василева, главен уредник в Софийска градска художествена галерия
Надежда Джакова, координатор международни отношения в Националната художествена галерия
Ивана Ненчева, представител на Независимото пространство за съвременно изкуство “The Fridge”
Недко Солаков, художник, носител на награда от 52 Венецианско биенале, 2007
Ния Пушкарова, управител на сдружение „ИМЕ”
Светлана Куюмджиева, куратор в галерия „Кредо Бонум”
Проф. Светослав Кокалов, ректор на Националната художествена академия
Ярослава Бубнова, директор на Института за съвременно изкуство-София

http://issuu.com/mariaart/docs/otvorenopismo

3 коментара:

  1. Анонимен29/3/11 15:07

    Споделям този текст, който точно дефинира въпроса.
    Уважаеми колеги,
    Нека, помогнем на администраторите в министерство на културата да формират мнение за това, какво е Венецианско биенале.
    Нека, водещите на институции и активната част от колегията се опита да се консолидират и предложат идеи за възможни процедури и правила, по които да се определя националното участие на България.
    Стига с "балкалски чалъми"! Не си спомням едно нормално участие на страната на Венецианското биенале.
    Извинете за "балкански" - Македония редовно участва на биеналето, след проведен конкурс за проекти с основен спонсор държавата.
    Иска ми се, ако за нещо спорим около участието на България във високи форуми, то да е по същество - за съдържанието и културните стратегии, а не за процедурите и нарушенията.
    Дали го можем? Готови ли сме за това?
    Станислав Памукчиев

    ОтговорИзтриване
  2. МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
    СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ
    29.03.2011

    По повод разпространеното в медиите отворено писмо за участието на художниците Греди Асса, Павел Койчев и Хубен Черкелов на 54-тото издание на Венецианското биенале през 2011 г., Министерството на културата съобщава:

    Спорът, който авторите на писмото искат да предизвикат, няма нищо общо с Министерството на културата. Министерството не може да бъде адресат на отвореното писмо, защото не е страна в дискусията.
    Министерството на културата на Република България нито е определяло, нито е предлагало, нито е журирало, нито е финансирало, нито е включвало в каквато и да е своя програма участието на тримата български художници на Венецианското биенале през 2011 г. Те са определени от проект на Културната организация „Гершон - България” и от Американската фондация за България. Право на частните дарители, на авторите на проекта и на куратора е да изберат творците, които да спонсорират.
    Министерството на културата е дало единствено логистична подкрепа за тримата български художници, както е давало и ще продължи да дава логистична подкрепа на всеки български творец, автор, артист, музикант, изпълнител, който представя изкуството и културата на България у нас, в Европа и по света. За нас e важно, че на биеналето във Венеция ще има българско участие, а това, че то не е финансирано от българския данъкоплатец, не го прави по-малко значимо.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/4/11 02:20

    Blagodaria za pismoto. Prisaediniavam se.
    Vassil Simmitchiev

    ОтговорИзтриване